welkom → historiek → mestre irineu english | français | nederlands | portuguêsHistorieksjamanisme

Ayahuasca (Santo Daime)


spirituele leiding

Mestre Irineu (1930-1971)

Pd. Sebastião (1971-1990)

Pd. Alfredo (1990-heden)
Mestre Irineu

Raimundo Irineu Serra (1892-1971) is op 15 december 1892 geboren te Maranhão, een stad gelegen in het noorden van Brazilië, als kleinzoon van slaven die destijds door de kolonisatoren vanuit Afrika waren gebracht. Irineu, die opgroeide tot een zeer lange en sterke man, besloot op zijn 18e om de route te volgen van de rubbertappers, richting westen in het Amazonische regenwoud. In Peru werd hij door bevriende sjamanen geïntroduceerd tot de thee die in de regio bekend stond als ayahuasca.De Leer van de Santo Daime

De ervaring bleek een goddelijke revelatie van de Maagd Maria, in de verschijning van de 'Rainha da Floresta' (koningin van het woud). Irineu kreeg de opdracht om een spirituele doctrine op te richten, een syncretisme rond de consacratie van de sinds duizenden jaren gebruikte drank, binnen de context van de Christelijke cultuur en symbolisme, en gebruik makend van Indiaanse, Braziliaanse, Afrikaanse en Oosterse transcendentale wijsheid. In 1930 richtte Irineu de 'Doutrina do Santo Daime' op in Rio Branco, wat het eerste centrum was waar mensen van verschillende oorsprong ayahuasca konden drinken. De naam 'Daime' komt van de portugese woorden "Dai-me Força Dai-me Luz Dai-me Amor" (geef me kracht, geef me licht, geef me liefde), en vertelt dat de Daime er is voor eenieder die er om vraagt.


Spirituele boodschap

Mestre Irineu was omringd door mensen van verschillende overtuiging en sociale klasse. Zonder enig spoor van wraak realiseerde hij een belangrijke overwinning, toen hij het sacrament ontving uit de handen van het onderdrukte volk uit het regenwoud. Hij verenigde het sacrament met het Christelijke geloof - hetzelfde geloof in wiens naam deze onmenselijke daden van kolonisatie oorspronkelijk waren uitgevoerd. Deze houding toont de spirituele inhoud van zijn boodschap: een boodschap van universele liefde en vrede, van toepassing voor alle mensen op aarde.


Alto Santo

In 1945 kreeg de groep van Mestre Irineu een stuk land ter beschikking om er een gemeenschap op te richten, die de naam 'Alto Santo' kreeg. Irineu begon boodschappen vanuit de spirituele dimensie te kanaliseren, in de vorm van eenvoudige hymnes, het gidsende principe van de doctrine. Hij werd bekend om zijn assistentie aan iedereen die geïnteresseerd was geraakt in zijn spirituele werk. Hij ontwikkelde zich tevens tot spirituele genezer, met name in gevallen waarin medicijnen vruchteloos waren en lijden geen verbetering bracht.


Mestre Imperador

De verering van de Santo Daime beweging groeide rond Mestre Irineu. In 1971, toen hij terugkeerde naar de spirituele dimensie, was hij reeds bekend als de 'Mestre Imperador' (meester van het imperium), het beginpunt van een spirituele lijn klaar voor de taak van de Daime naar de gehele wereld te brengen, zoals zijn hymnes het zeggen. Één van zijn discipelen, Sebastião Mota de Melo, zou die verantwoordelijkheid opnemen.Zuid-Amerika (1910-1971)Raimundo Irineu Serra volgde de route van de rubber tappers, richting westen in het Amazonische regenwoud. In Peru introduceerden bevriende sjamanen hem tot hun heilige drank ayahuasca.Hinário van Mestre Irineu

'O Cruzeiro' (130 hymnes)
'A Santa Missa' (10 hymnes)Fotos van Mestre Irineu

Een jonge Raimundo Irineu Serra met zijn vrouw.
Irineu temidden van de 'caboclos', die zijn eerste discipelen waren.
Een portret van Mestre Irineu.
Mestre Irineu leidt een spiritueel werk in Alto Santo.
Een kleurenfoto van Mestre Irineu in zijn laatste jaren op aarde.
Een illustratie van Mestre Irineu door Guta.