welkom → historiek → ayahuasca english | français | nederlands | portuguêsHistorieksjamanisme

Ayahuasca (Santo Daime)


spirituele leiding

Mestre Irineu (1930-1971)

Pd. Sebastião (1971-1990)

Pd. Alfredo (1990-heden)
Ayahuasca (Santo Daime)

Ayahuasca is een entheogene thee afkomstig uit het Amazonische regenwoud. Gedurende duizenden jaren is ayahuasca gebruikt door de oorspronkelijke bevolking van het regenwoud, zowel in religieuze ceremonies als in sjamanistische en therapeutische praktijken. De bruine en bitter smakende thee is bekend onder vele namen: yagé, nepe, kabi, natema, hoasca, daime, en ayahuasca. Deze laatste naam komt van de oude Quechua taal en betekent 'liaan van de ziel'.Entheogenen

Ayahuasca zit in de entheogene familie. Een 'entheogeen' is een substantie die een persoon dichter bij God en andere goddelijke entiteiten brengt. Andere bekende entheogenen zijn peyote, San Pedro, sommige paddestoelen en bepaalde Afrikaanse planten zoals de Iboga wortel. Ze zijn bekend bij sjamanen en spirituele leiders omwille van hun vitale, gezonde informatie, en hun kracht om de deur naar de spirituele wereld te openen. Deze planten hebben zichzelf onthuld aan sjamanen gedurende duizenden jaren. Entheogenen, traditioneel gebruikt als spiritueel voedsel in een rituele context, dienen om het bewustzijn te verruimen en zo toegang te krijgen tot het Goddelijke.


Genezing

Voor velen is de wens tot genezing de eerste motivatie om de thee te drinken. Door de ayahuasca en de mediums die in staat zijn te werken met diens energie, zijn mensen genezen van drugsverslavingen, kanker, emotionele trauma en andere zware ziektes. Een meer bekende soort genezing is de zuivering van oude gedachten en gedragspatronen die niet voor het hoogste goed zijn en een persoon niet meer dienen. Soms gaat de genezing gepaard met een fysieke zuivering, waarbij het individu de thee weer uitbraakt. Dit verschijnsel geeft tevens aan dat het menselijke lichaam slechts de hoeveelheid ayahuasca dat gebruikt kan worden zal accepteren.


Jagube & Rainha

Ayahuasca wordt bereid door combinatie van de liaan' Jagube' (Banisteriopsis Caapi) met de bladeren van de struik die bekend staat als 'Rainha' (Psychotria Viridis). Beide ingredienten worden samen gedurende meerdere uren gekookt, om hun actieve substanties vrij te geven aan de thee. Terwijl in het blad van de Rainha van nature de psycho-actieve substantie DMT (dimethyltriptamine) zit, bevat de liaan van de Jagube zogenaamde MAOI (harmine, harmaline), die samen het bekende spirituele effect produceren. De Jagube wordt door sjamanen berschouwd als de 'geest' van de thee, de gids doorheen de ervaring.


Revelatie

Het verhaal gaat, dat ijdens de Spaanse invasie van Peru van 1532 tot 1534, de Inca prins Hayauasca deze kennis mee nam naar het Amazonische regenwoud en het verspreidde onder de vele Indiaanse stammen. Het was pas veel later, met de voortgaande urbanisatie van Brazilië, dat de thee weer in contact kwam met de geciviliseerde wereld. Zo gebeurde het dat, in het begin van de twintigste eeuw, een lange en sterke rubbertapper van Afrikaanse origine, genaamd Raimundo Irineu Serra, bevriend raakte met Peruviaanse sjamanen, die hem introduceerden tot deze thee die in de regio bekend stond als ayahuasca.Zuid-Amerika (1532-1910)Het verhaal gaat, dat tijdens de Spaanse invasie van Peru van 1532 tot 1534, de Inca prins Hayauasca zijn kennis mee nam naar het Amazonische regenwoud en het verspreidde onder de vele Indiaanse stammen.Ayahuasca Visions
'Ayahuasca Visions' is een verzameling schilderijen van de hand van de sjamaan Pablo Amaringo, geïnterpreteerd door antropoloog Luís Eduardo Luna. Amaringo schildert de gedetailleerde visioenen die hij ervaarde met de kracht van ayahuasca. In zijn schilderijen figureren de helpende geesten als ook de oude en wijze beschermers van de esoterische kennis.


Forest of Visions

Deels biografie, deels document van spirituele wijsheid, 'Forest of Visions' is een verhaal dat op vele niveaus boeit. Auteur Alex Polari de Alverga was vele jaren een politieke gevangene gedurende de militaire dictatuur in Brazilië. Hij verhaalt over zijn spirituele transformatie na zijn ontmoeting met Padrinho Sebastião, één van de oprichters van de Santo Daime religie.